Thursday, 28 March 2013

SAYA NAK KLIK IKLAN NUFFNANG KAMU

Salam bloggers...Sesiapa yang nak yati klik iklan nuffnang dia..sila tinggalkan link kat komen entry ni..Insya Allah yati akan klik sampai kuar iklan.. :-) . Kalo rajin klik la yati punya tabung sekali... :-)

                   

JOm gelak dengan video parody.. :)

Sekarang macam-macam video parody kuar kat you tube.. yang terbaru video parody sayang nyanyian shae..now aku nak share video parody  by faradyable...xdelah lah lawak sangat..tapi lawaklah juga..

                                                                 Breakdance


Selamat Hari Raya



Tapi kan yang ni paling lawak sekali..Lawak sebab tengok mimik muka dia..semangat betul dia menari. Tengoklah sendiri k.. :) JOm layan...........





Wednesday, 27 March 2013

Ceriakan hari anda...


Asslamualaikum....mari ceriakan hari korang dengan lawak pagi ini.. Aku memang peminat tegar kaaroot komedia..Aku akan make sure aku xkan pernah miss 1 episod pun rancangan ni..Sekarang kaaroot komedia da masuk musim ke-2..Apa lagi every week aku mesti xsabar nak tunggu hari khamis...Jom lah layan karoot komedia..Sumpah lawak gila..Kalo xde kije ni lah aktiviti aku..  Jom layan.....  :)






Friday, 22 March 2013

Bertemu dan Berpisah


"Kenapa ada perpisahan?" Sebab ada pertemuan?? Kenapa bertemu?? Sebab Allah takdirkan. Kenapa berpisah?? Sebab semuanya ketentuan Allah.


Kita manusia biasa mesti pernah bertemu dengan orang yang kita suka..orang yang kita sayang..Tapi bila takdir mengatakan kita takkan bersamanya dengan dia mungkin kita akan rasa down, kecewa,rasa macam nak nangis sampai mati rasa macam nak gila.. Ada yang lebih teruk sanggup mati kerana cinta..Korang boleh google sendiri or tgk sendiri kt you tube video2 org bunuh diri sbb frust.

Aku sndiri pernah mengalami sendiri benda ni tapi xdelah sampai frust menonggeng..Untuk 2  3  bulan yang pertama mungkin kita akan rasa sedih, down, termenung sana sini, baca balik mesej bagai, tgk balik gambar,layan lagu-lagu jiwang..Lepas daripada tu  insya Allah ok.. Sebenarnya banyak cara untuk korang nak lalui fasa-fasa perpisahan. Kat sini cara-cara yang aku guna untuk tempuhi fasa-fasa ni..Semoga berguna untuk korang2 semua.

1) Redha


Memanglah berpisah or putus chenta tu sakit..Tapi korang kena lah redha. Sume orang kalo putus cinta akan rasa sedih. Orang kata kalau sayang macam mana pun kita kat dia..serasi macam mana pun kita gn dia..chenta macam mana pun kita kat dia.baik macam mana pun dia.Kalo Allah dah kata kita bukan jodoh dia..kite kena terima.Kita kena redha.Selalu fikir mungkin Allah nak bagi orang yang lebih baik..

Aku tau bukan senang untuk menjadi seorang yang redha..Dalam hati mesti akan ada rasa sakit hati , benci kat pasangan kita..nak-nak kalo pasangan kita tinggalkan kite sebab tegila-gilakan kan orang lain..Lagilah meluap-luap rasa benci ,sakit hati kat dalam diri. 

If pasangn korang tinggalkan korang sebab da tangkap cintan gn lain korang patut bersyukur sebab dorang tinggalkan korang sekarang..cuba korang bayangkan kalo dah KAWEN dah ada anak nant pastu pasangan korang tinggal kan korang..X ke meroyan jadinya.





2) Buang semua benda yang berkaitan gn dia

KOrang buang je semua benda yang dia bagi..mesej2 dia korang delete..fb diorang korg unfriend. Biarlah kalo korang rasa cara aku ni xmatang. Tapi bagi aku carani berkesan. Cara ni boleh menghentikan korang sakit hati. Buat apa korang nak friend dgn dia lg kat fb.Dia hepi2 duk upload pic gn psgn baru..pastu ko plak g tengok..pastu korg sakit hati..sedih..pastu mulalah nangis sedih.

.Bila dah sedih macam2 benda xeloklah nak di buat.. Ada yang minum air sabun lah,minum minyak tanah lah,makan ubat lebih2 lah ,kelar tangan harapkan matilah n macam2 lagi benda yg xmasuk akal korang akan buat kalo korang sedih. 

Apa benda yang  nak dibuktikan bila korang buat macam tu. Ko ingat bila buat macam tu pakwe/makwe ko nak dtg balik. Lagilah ex bf or ex gf ko akan kutuk ko.Lagilah dia xpandang ko sebab cara ko tu mmg xmatang. Lagi satu ada yang nak bunuh diri terjun bangunan sebab putus cinta. Masalahnya kalau mati terus takpe. 

Kalo xmati macam mana, xmati tapi lumpuh seumur hidup. Sapa yang nak jaga korang kalo bukan family korang. Ko ingat kalo ko sakit ex korang nak jaga korang..Memang tak lah kan.Alangkan korang sihat n cun dia blh tglkan korang.Kalo dah sakit lagilah dia xpandang.





3) Busykan diri

Seboleh2nya korang busykan diri korang gn kije.. gn study. gn bisnes gn blog ataupun apa2lah asalkan korang busy n xpikir pasal ex korang. Tapi aku sendiri xnafikan dalam kita cube buat2 busy mesti setiap hari korang akan ingt jgk kt ex korang. Macam aku kan, masa nak2 tidolah aku suka mengelamun, suka berangan, suka ingt balik kngn2 dulu..masa tulah xsedar tiba2 bejujuran air mata jatuh mengenangkan kisah lama (chewah). Xpe korang nangis je sepuas hati2 korang masa nak tido. Bila ko dah penat nangis ko sendiri xkan perasan bila korang tido sebab selok sgt nangis. Esok pagi korang akan rasa lega




4) Jangan beria cari pengganti untuk lupakan ex

Aku rasa xperlulah korang beria sgt nk cari psgn baru semata-mata nak lupakan ex. Korg hanya memainkan perasaan korg sendiri dan perasaan orang lain. Katakanlah pengganti ex ko tu dah tangkap cintan gila gn korg tapi korg xde hati sgt pun kat new kapel ko tu. X kesian ke kat new kapel ko tu. Cuba korang berada kat tempat dia..Tu dah kira macam mengkhianati orang lain. Bagi aku sendiri aku dah serik dah nak kapel2 ni. Lepas ni kawen terus kalo dah 2-2 dah berkenan. Penat dan membazir je kapel lama2 tapi xkawen. Penat satu, membazir satu , berdosa plak tu.





5)Dekatkan diri gn Allah.


Hah ni cara yang paling penting dan paling berkesan. Aku sendiri xnafikan cara ni paling berkesan. Bila ko dekatkan diri gn Allah korang akan rasa tenang dan redha atas apa yang jadi kat ko. Fikir balik semuani berlaku atas kehendak Allah. Allah nak selamatkan korang daripada arus cinta yang melalaikan..(skemanya ayat). Kalo dulu masa  kapel, semayang pun ntah ke mana, puasa pun ntah ke mana. So bila single ni lah masanya kita memperbaiki diri kita ke arah yang lebih baik.

 Always positif thinking yg Allah bg ujian ni kat kita sebab Allah sayangkan kita. Allah nak hapus dosa-dosa kita. Masa ni kita baiki diri kita supaya jadi baik n then Allah akan datangkan orang2 yang baik bila kita jadi baik. Rajin2lah hadirkan diri ke masjid ke majlis ilmu untuk memperbaiki diri kita yang dh lama lalai gn arus DDHHHuuunia. 




Perempuan yang baik untuk lelaki yang baik. Mungkin ex korang xcukup baik untuk korang. So kalo kita nak cari pasangan yang baik kita kenalah jadi baik dulu. Dalam berusaha mencari pasangan yang baik kita kena pg kat tempat yang baik contohnya masjid ke, hadiri majlis ilmu ke, pg kuliah UAI or mana2lah tempat yang baik sebab ;ORANG YANG BAIK BERADA DI TEMPAT YANG BAIK'



OKLAH PENAT DOH MERAPU MERABAN...JUMPA LAGI KALO AKU RAJIN MENULIS... :)

Thursday, 21 March 2013

Betapa beruntungnya aku

Assalamualaikum....

Korang pernah x rasa betapa beruntungnya di lahirkan di dunia ni.. Alhamdulillaah aku rasa hidup aku beruntung sangat walaupun hidup aku x seemewah orang lain, walaupun xsekaya orang lain dan walaupun aku x cantik macam orang lain.

Kalo xde kije kat lab..aku gn member aku slalu usyar2 awek cantik2 kat blog.., tetiba member aku ni ckp..dia slalu rasa down kalo tgk pmpn cantik.... Aku tanya kenapa plak down..Yelah sebab pompuantu cantik..sdgkan kita ni biasa-biasa je. Bagi aku member aku ni orangnya cantik jugak..pastu dah la ada pakwe hensem n kaya plak..

Kalau aku tengok pompuan cantik..hati aku slalu ber kata-kata ..Subhanallah cantiknye dia(poyo nak tunjuk baik konon hahah).Beruntungnye dia dilahirkan cantik hm aku ni biasa je..Kan best kalo aku dapat jadi dia..Tapi kalo hati aku selalu berkata-kata macam tu..itu tandanya aku xredha atas apa yang Allah jadikan untuk aku..

So start drp tu lah aku memotivasikan diri aku betapa beruntungnya diri aku.Mungkin aku xberapa beruntung dari segi paras rupa dan percintaan tapi aku berasa betapa beruntungnya aku dalam sebuah kehidupan. Aku rasa betapa beruntungnya aku Allah lahirkan aku di dalam keluarga yang serba sederhana tapi penuh dengan kegembiraan.Betapa beruntungnya aku mempunyai kawan-kawan yang sentiasa support aku. Betapa beruntungnya aku ada abang dan kakak yang selalu membantu. Betapa beruntungnya aku mempunyai mak y sentiasa sayang aku.

Aku jugak pernah berasa beruntungnya aku mempunyai seorang kawan yg agak fames yang sannnggggat baik. Kalau dulu aku rasa kan best kalau dapat pg tgk  dia depan2..sekolah2 dulu teruja gila kalo dapat tengok dia depan tv.. Nak di jadikan cerita dan pengajaran Allah pertemukan aku gn si fames yang bernama Z ni sbg seorang sahabat baik. Aku akan selalu rasa aku ni beruntung sangat bila aku search nama dia kat twitter. So ramailah yang akan tweet macam ni ' kan best kalau dapat jumpa  Z depan2' , 'OMG cute nye Z', ' Suka la dengar suara Z', ' Z make me meltinglah n macam-macam lagi..

Kat situ aku rasa Ya Allah beruntungnya aku dapat kawan dengan Z pujaan ramai ni.. Kalaulah aku ni sebagai kawan dia da rasa beruntung gila dapat kawan gn dia apatah lagi bini dia.. Konpemlah bini dia rasa lagi beruntung sebab dapat kawen gn dia.hahaha...Yelah sape xrasa beruntung sebab dapat jadi sahabat kepada orang yang ko adore gila2 daripa ko sekolah.. Katakanlah korg minat aaron aziz...top top korang jadi kawan baik aaron aziz..Ada masalah je aaron aziz cari korang, ada masalah je aaron aziz kol korang. time raya plak.Aroon aziz siap g dtg beraya kt rumah ko lagi.. kalo korang x excited macam aku korang memang gila..hahahah


Da dapat bersahabat, berkawan, berkongsi masalah gn si Z ni pun dah kira 1 rahmat dah bagi aku..Korang anggap jela Z tu mcm aaron Aziz..Tapi dalam berkawan2 tu mungkin aku bnyk sakitkan hati kawan aku ni..Yelah manusia biasa xlepas daripada kesilapan. Apapun dalam berkawan pun kita xbolehla nak terlebih berkawan. Still jugak kena jaga adab pergaulan..(ceh poyo)...Kalau terlebih kawan plak boleh mndtgkan plbg fitnah. Kalau terlebih kawan plak xpasai2 bini dia kejar aku gn parang. Sekarang aku xtau sgt apa yang terjadi pada Z  (tipu padahal slalu je stalker fb dia hahahha)...HOpe Allah sentiasa melindungi dia dan melimpahkan rezeki kepadanya...amin...









Sambal Sotong

Baru -baru ni aku buat sambal sotong..Rasa dia xdelah sedap sangat biasa je tapi bertambah jugkalah makan.. Yang aku pelik ni Hosmate aku beria lah cakap sedap sambal sotong aku. Padahal aku rasa biasa je. Blender bawang lada letak air asam pastu siap..Apa2lah..kalo korang nak cube meh aku bagi resepi cincai aku..


Gambar hiasan di ambil drp google image..



Bahan

3 ekor Sotong
10 ulas Lada Kering
6 ulas Bawang
secubit Asam Jawa

Cara buat

1) .Lada kering tu kena rendam dlm air panas dulu. Kalo nak pedas xpayah buang biji..Kalo xnak pedas buangla biji.
2) Korang blender je bawang dan lada..
3) Tumiskan bahan yang korang da blender tadi sehingga masak.
4) Masukkan sotong..
5) Kalau korang xsuka kuah kering masukkan air skit..
6) Asam jawa tu ko kacau gn sedikit air..Amek air asam jawa n then curah dalam kuali..
7) Masuukkan kicap manis sikit, gula sikit,garam secukup rasa, & Ajinomoto
8)Then off la dapur sehingga korang yakin lauk korang da betul2 masak..

Simple je kan resipi aku..Barang pun senang nak dapat kat kedai yang berdekatan..Korang cubalah..Kalau sedap bagitau aku..Kalo xsedap diam sudah..hahahah

 Selamat mencuba..........

Tuesday, 19 March 2013

What a busy day..

Hari ni agak busy sket sebab esok ada lawatan International Baccaulereate... kena hiasa saana sinilah..kena kemaslahh..sedia barang experimentlah..Dalam busy2 ni rasa jogak sedikit bosan sebab buat keja yang macam2 budak2..kena hias kelaslah..kena cantikkakn kelas lah..macam nak masuk pertandingan kelas tercantik plak rasa...apa2lah..yang penting kena ikhlas dalam kije...habis contract ni xtaulah nak kije kt mana plak....bidang apa plak...jom2 sambung buat kije...ad ke orang nak baca blog aku..ikut pandailah orang nak baca ke x..yang penting aku nak menulis....tulis dan mengarut....

Monday, 18 March 2013

Friday, 15 March 2013

:-)

hi baru nak ber blogging best ke????rajin ke aku menulis....tulis sbb nak sibukkan diri...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...